On yıl önce sadece bir kanser türünün aşırı kilo ile ilişkisi olduğunu söyleyen bilim kurulu, bugün obezitenin ona yakın kanser türünün sebebi olduğunu ortaya koydu. Sağlıklı beslenme, kanseri önlemenin en önemli yöntemi. Et, alkol, abur-cubur, kilo da kanser nedeni.
KANSER ve beslenme tarzı arasındaki ilişkiyi inceleyen en büyük araştırma İngiltere’de tamamlandı. Dünya Kanser Araştırma Fonu’nun (WCRF) oluşturduğu uzmanlar kurulu, yedi bin araştırmanın sonuçlarını raporlaştırarak kansere karşı altın kurallar listesi oluşturdu. Kilo ile kanser arasında kesin bir ilişki tespit eden uzmanlar, aşırı vücut yağının altı farklı kanser türüne yol açtığını bildirdi.
Raporu hazırlayan uzmanlar kuruluna başkanlık eden Prof. Sir Michael Marmot, kanserin beslenmeyle ilgili nedenlerini incelerken kilonun bu kadar önemli olduğunu görünce çok şaşırdığını söyledi. Rapora göre, ideal kilosunun çok az üzerinde olanlarda bile meme, bağırsak ve pankreas gibi yaygın kanser türlerine yakalanma riski artıyor.
Aynı kurulun 10 yıl önce hazırladığı raporda sadece bir kanser türünün aşırı kiloyla ilişkisi ispatlanmıştı. Son raporda, 1960’lardan beri yapılan yedi bini aşkın araştırma dokuz bilim kurulu tarafından derlendi ve alanında dünyaca ünlü 21 uzman tüm bu bilgileri tek bir havuzda topladı. Sağlıklı beslenme yoluyla aşırı kilo alınmasının engellenmesi halinde her yıl 100 bin kanser vakasının önlenebileceği bildirildi.
Et yemeyin spor yapIn
Boyunuza göre sağlıklı sayılan kilo aralığında mümkün olduğu kadar alt sınıra yakın olmaya çalışın. Vücut kitle endeksine göre 25 puan iyi, ama biraz daha aşağıda olması daha da iyi.
Salam, sucuk, pastırma gibi işlenmiş et ürünlerinden kesinlikle uzak durun. Özellikle tuzlama ve tütsüleme yöntemiyle saklanan ürünlere yaklaşmayın.
Kırmızı et tüketimini mümkün olduğunca azaltın. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenin.
Alkolden olabildiğince uzak durun.
Tatlı içeceklerden ve abur cuburdan kaçının.
Kilo alımını engellemek için spor yapın.