Duâ etmenin âdâbi
1- Abdest alip, diz üstüne, kibleye karsi oturup, elleri gögüs hizâsinda ileri uzatip, avuçlari semaya karsi açip, Peygamberlere ve Evliyâya tevessül ederek, Onlarin hatirlari ve hurmetleri için istemeli, sonunda “Âmîn” demelidir. Herseyden önce, af ve magfiret ve Âfiyet için duâ etmelidir. Bunlarin hepsini ihtivâ eden çok kiymetli duâ, “Allahümme rabbenâ Âti-nâ fiddünyâ haseneten ve fil-âhireti haseneten ve ki-nâ azâbennâr”dir.
Kendisi, hanimi ve evladi için zararli duâ yapmamali. Hacetlere, dileklere kavusmak için, iki rekat namaz kilip, sevabini din büyüklerinin ruhlarina göndermeli, Silsile-i aliyye denilen büyük âlimlerin ruhlarina hediye etmeli, bunlarin hürmeti için diyerek duâ etmelidir!
2- Önce günahlara tevbe etmeli, istigfar okumali, sadaka vermeli, hamd ve salevat okumali, duâyi üçten fazla söylemeli! Ibni Mes’ud hazretleri, “ Resûlullah duâ ettigi zaman üç defa tekrarlardi.” buyurmustur. Kabul olmadi diyerek ümit kesmemeli, kabul olana kadar uzun zaman tekrar etmelidir!
3- Duâya, euzü besmele, Allahü teâlâya hamdü sena ve Resûlüne salâtü selam ile baslamalidir! Peygamber efendimiz, duâya baslarken, “Sübhane Rabbiyel aliyyil alel vehhab” derdi. Allahü teâlâ, salevat-i serifeyi kabul eder. Duânin sonunu da Allahü teâlâya hamdü sena ve Resûlüne salâtü selam ile bitirmelidir. Duânin basi ve sonu kabul olunca ortasinin kabul olmamasi düsünülmez. Hadis-i serifte, “Duâ ederken önce Allahü teâlâya hamd et, sonra bana salevat getir, sonra duâ et!” buyuruldu.
4- Duâyi yalniz namazlardan sonra ve belli zamanlarda yapmamali. Her firsatta duâ etmelidir! Bilhassa serefli vakitleri ve serefli halleri kaçirmamalidir!
5- Huzuru kalb ile duâ etmeli. Duâ ederken Allahü teâlâya siginmali yalniz ona güvenmelidir.
Dua, istemek demektir. Ac kimsenin, istahli oldugu bir zamanda yiyecek istemesi gibidir. Dua, Allahü Teala´ya yalvararak muradini istemektir. Allahü teala, dua eden Müslümani cok sever. Dua etmeyene gadap eder. Dua mü´minin silahidir. Dinin temel direklerinden biridir. Hadis-i serifte,"Dua mü´minin silahi, dinin de direyidir." buyuruldu.
Dua, gelmis olan dertleri, belalari giderir. Gelmemis olanlarin da gelmelerine mani olur. Cünkü Peygamberimiz," Dua belayi önler." buyurmustur.
Binlerce top ve tüfek, yapamaz asla,
Gözyasinin seher vakti yaptigini,
Düsman kaciran süngüleri, cok def´a
Toz gibi yapar, bir mü´minin duasi.